Shopify Logo

Shopify är en lösning för webbutiker

Har du hört talats om Shopify förut? Shopify Inc. är ett multinationellt e-handelsföretag från Kanada. De erbjuder en lösning för dig som vill starta eller administrera en webbutik.

Vad erbjuder Shopify?

Om du ska ha driva en seriös webbutik så krävs någon form av plattform. Det kan vara med hjälp av egen drift (på t.ex. ett webbhotell) där du installerar något CMS. Det kan också vara en webbaserad lösning. Shopify är en enkel, smidig och kraftfull webbaserad lösning på “molnet”. Det är en extremt populär lösning som ansvarar för driften hela 3,6 miljoner installationer i hela världen, enligt officiell statistik. Deras tjänst finns i en varierad grad konstellationer som innefattar tillgång till olika prestanda och funktioner.

Ur ett tekniskt perspektiv för företag så kan det vara värt att veta att Shopify integrerar väl med teknologier som SAP, Microsoft Dynamics CRM och Lightspeed. Det finns också goda möjlighet att anpassa din webbplats källkod och skapa en unik design. Precis som för många liknande plattformar ingår det stöd för SEO och marknadsföringsverktyg.

För- och nackdelar

Det finns några för och nackdelar. Vi kan börja med nackdelarna som inte är så många. Det finns framförallt 2 nackdelar. Den första är att bloggfunktionaliteten är ytterst begränsad. Detta är inte optimalt om man vill boosta sin försäljning genom att marknadsföra sina produkter på en blogg. Men det går att genomföra genom att exempelvis ha en extern blogg. Det finns många plattformar för att blogga som är väldigt kraftfulla, som ändå kommer att utklassa vilken webbutik som helst.

Den andra nackdelen är att det inte finns något kostnadsfritt alternativ. Det finns en kostnadsfri prövotid, men ingen kostnadsfri plan. En av de bästa plattformarna för webbutiker på marknaden (utöver Shopify) är Woocommerce. Det är “gratis” men där kostar både driften/webbhotellet och utökad funktionalitet i form av vissa plugins som ofta behövs. Plötsligt blir det kanske inte billigare än Shopify.

Utöver det så finns det en rad fördelar som ingår med Shopify. Till exempel kräver inte Shopify i närheten av samma tekniska expertis som Wordpress på eget webbhotell och Woocommerce (som är för Wordpress) exempelvis. Shopify erbjuder betydligt högre tillgänglighet dessutom, men 24/7 telefonsupport som ingår i deras planer. Det utklassar många andra alternativ på den punkten. Sedan är användarvänligheten, funktionaliteten och stabiliteten väl värd pengarna, särskilt om du inte har budget att anlita egna webbdesigners och programmerare. Men Shopify erbjuder en komplett lösning för den som vill starta en webbutik. Det är en en lösning som passar utmärkt för både experter och nybörjare.