Webflow är en plattform för webbutveckling och drift

Om du söker en enkel och lättanvänd plattform för att bygga och sköta en webbplats, så ska du överväga webflow. Det är en kraftfull och användbar som sticker ut. En exceptionellt bra lösning privatpersoner, likaså företagare med begränsade tekniska kunskaper eller enklare behov.

Vad är webflow?

Webflow erbjuder verktyg för att bygga webbplatser och erbjuder drift, ett webbhotell så att säga. Plattformen är ligger på Amazon Cloudfront och driften sköts genom Fastly. Webflow är en direkt konkurrent till Wix och Squarespace.

Företaget är liksom många andra globala IT-bolag amerikanskt med sitt huvudkontor i Silicon Valley. Företaget erbjuder en molnbaserad SaaS-lösning. I praktiken redigerar du webbplatsen, bygger den och sköter driften direkt i din webbläsare. Till skillnad från vissa liknande tjänster, har du möjlighet att exportera och ladda ner din webbplats lokalt. Detta är endast möjligt på de betalda planerna.

Vem bör använda webflow?

Liksom andra tjänster och applikationsplattformar, så skiljer sig utbudet och målgruppen. Alla leverantörer har sina unika för- och nackdelar. Jag tar upp vad som är väsentligt för webflow.

Här är några fördelar:

  • Hög säkerhet
  • Kraftfulla grafiska designverktyg
  • Mycket användarvänlig
  • Bra laddningstider
  • Utmärkt kundsupport
  • Bygg seriösa webbplatser snabbt
  • Superenkelt med responsiv design
  • Bättre SEO än många andra konkurrenter

Ett par nackdelar:

  • Begränsade programmeringsmöjligheter
  • Högre kostnader för högtrafikerade webbplatser

Är webflow rätt för dig? Det beror på vilka krav och förutsättningar du har. Den som sitter på ett stort bolag med hög omsättning och tillgång till ett helt team med ledande experter, kanske bör välja en annan plattform. Då är Microsoft Azure eller Salesforce bra alternativ. Webflow kan vara ett utmärkt alternativ för enskilda företagare med begränsad teknisk kompetens. Men det kan även vara en tillgång för medelstora bolag med begränsade IT-behov.

Sedan är en annan fördel med webflow, att kostnaden inte är så jättehög. Det är en prisvärd lösning i jämförelse med många andra professionella verktyg.

Hur fungerar plattformen?

Återigen, det krävs inga former av programmeringskunskaper. Du får tillgång till en ovanligt kraftfull och förhållandevis lättanvänt grafiskt byggverktyg. Det brukar man kalla för WYSIWYG, eller “WhatYouSeeIsWhatYouGet”. Det som också skiljer sig åt i jämförelse med andra verktyg, är att det finns stort utrymme för flexibilitet. Till exempel så är mycket baserat på dra-och-släpp funktionalitet. Verktyget är så pass flexibelt och stort, att det finns inga direkta behov av extra tillägg från tredjepart.

När det kommer till SEO och internetmarknadsföring så har Webflow stöd för ett antal tekniska variabler, som för metadata och andra saker. En av fördelarna är att det är enklare att bygga UX-vänliga webbplatser än med andra plattformar, exempelvis Wordpress. UX är enligt många experter en viktig SEO-faktor.

Ytterligare en fördel är att webflow har bra och ren kod vilket gör det enklare för sökmotorernas spindlar att söka igenom webbplatsen. Det är en fördel att proffs och skickliga programmerare får skriva källkoden, istället för att “vem som helst” kan göra det genom plugins på öppna marknader. Fördelarna är flera, inte bara kring sökmotoroptimering. Renare kod kan ge färre buggar, högre skydd mot intrång och snabbare laddningstider.